• Uvod

  Današnja molitva poziva nas da molimo za milost zahvalnosti. Bog nema potrebe za našim slavljenjem ili zahvalama i to ne zahtjeva kao uvjet da nas blagoslovi. Zahvalnost je Božji dar nama, jer nam ona pomaže da doživimo sebe kao one koji žive Isusovim uskrslim životom svaki dan.

 • Sabranost

  • U ovom vremenu molitve molimo za dar sabranosti. Slušaj sve zvukove izvan tebe i postupno neka blijede dok postaješ svjestan vlastitog disanja a tvoje tijelo postaje opušteno i mirno.
  • Prepusti Bogu sve napetosti i tjeskobe.
 • Sveto Pismo: Ivan 15,9-17

  Ivan 15,9-17
  Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.
  Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.

 • Promišljanje

  • U pravoslavnoj tradiciji ikonografije Isus se oslikava kako stoji na vratima pakla koja su spljoštena i iz kojih suklja plamen. On gazi po skupini brava, lanaca i ključeva dok izbavlja Adama i Evu iz tmine smrti u novi život. Lanci simboliziraju našu zarobljenost u otrovnom i smrtnom načinu postojanja. Olako se vežemo u stavove i načine misli i ponašanja koji su za nas smrtni, uvjeravajući sami sebe da nema izlaska. Spasenje nije vježba samo-pomoći. Isus je najprije osloboditelj koji dopire do grobova koje smo izgradili za sebe da bi nas izvukao, no to je dugoročni životni proces.
  • Pogledaj riječi iz Ivanova evanđelja:
 • Razgovor

  • Spasenje nije vježba u formi samopomoći. Jedino nas Isusova ljubav i milost mogu spasiti od nas samih. Isus je najprije i ponajviše osloboditelj koji poseže u grob koji smo iskopali kako bi nas iz njega izvukao. Ali ovo je proces koji traže cijeli život. To znači da je učenje kako imati povjerenja u Isusovu ljubav ono što nas oslobađa od svega što nas zarobljava. Tek tada možemo istinski živjeti naš život u službi Božjoj.
  • Ignacije nam kaže da je poniznost ključ poznavanja milosti Božje u našem životu. Iskustvo milosti jest Božji dar nama, ali ne kao da smo je zaslužili. Srž poniznosti jest zahvalnost a ne mržnja prema samome sebi. Priznavanje i prihvaćanje svih naših darova i talenata kao Božjih darova nama za svijet, vodi nas prema stavljanju svega što jesmo i što imamo u službu Božju.
  • Promisli o darovima i talentima koje posjeduješ. Za koje si najzahvalniji?
  • Razmišljaj o njima kao darovanima tebi za širenje kraljevstva koje je propovijedao Isus. Možeš li čuti Božji poziv da provedeš život dajući se za kraljevstvo? Možda ti na um dolaze neke želje ili zahvale. Otvori svoj um i srce Bogu dok privodiš kraju ovo vrijeme molitve.
Početna