Ove godine za pomoć i vodstvo obraćamo se sv. Ignaciju Loyolskom i službenici Božjoj Mary Ward. Španjolac iz 16. stoljeća i engleskinja iz 17. stoljeća, Ignacije i Mary često se portretiraju u hodočasničkoj odjeći kako hodaju na putu. Isus je hodočastio u Jeruzalem s prijateljima recitirajući psalme tijekom putovanja. Psalam 84. kaže: "Blažen komu je pomoć u tebi, dok se sprema na svete putove" (Ps 84,6). Treće poglavlje knjige Postanka govori o Bogu koji šeta zajedno s Adamom i Evom za dnevnog povjetarca. Duhovna obnova nam pomaže da svaki dan krenemo iznova upoznavajući Boga koji čezne da bude suputnik na našem životnom putu. Učiniti duhovnu obnovu u korizmi jest posebna prigoda da hodimo s Isusom i s njim gradimo intimno prijateljstvo na hodočasničkom putu prema križu u Jeruzalemu i slavi nakon toga.

Dok moliš nad predloženim tekstovima nadamo se da ćeš susresti Boga na nov i bliskiji način koji ima preobražavajući učinak na tebe i pomaže ti da dođeš do dublje svijesti o Bogu koji djeluje u tvom svakodnevno životu. Ovo će ti možda biti prva duhovna obnova ili pokušaj da obnoviš svoj molitveni život. Ignacije nas uči da molitva nije neka plašljiva tajna koju su razvili posebni i sveti ljudi. Čežnja za Bogom jest dio našeg DNK kao ljudskih bića stvorenih na Božju sliku. Svi imamo sposobnost molitve i osjećaja, mašte i želje koji nam pomažu razviti prijateljstvo s Isusom. U ovoj obnovi potaknuti smo da molimo koliko možemo, a ne koliko ne možemo. Julijan iz Norwicha, mistik iz 14. stoljeća, kaže da je Bog zahvalan kad ga se sjetimo. Čak i ako nam se naša molitva čini rastresena, Bog je sretan kad se pojavimo i blagoslovit će nas neočekivanim milostima.

Započet ćemo s nekoliko praktičnih prijedloga koji ti mogu pomoći ako nisi imao obnovu kao što je ova ili ti može biti podsjetnik ako si je već imao. Prva stvar o kojoj treba razmisliti jest-koliko vremena ćeš moći posvetiti svakoj meditaciji? Dobro je o tome odlučiti unaprijed i provesti isto vrijeme za svaku molitvu ili razmišljanje. Nemoj prebrzo odustati ako imaš problema s molitvom, ili nastavi ako ti ide dobro. Predloženi materijal za svaku molitvu traje oko 15-20 minuta, ali si možeš odvojiti više vremena za pripravu, ili obnoviti ideje koje su se javile tijekom dana. Ako želiš dodatne izvore za pripravu postoje vježbe disanja i smirivanja na "Pray as you go" stranici i aplikaciji.

Razmisli koje doba dana bi ti najviše odgovaralo za molitvu. Svatko je različit: neki ljudi više vole moliti na početku dana ili navečer, ili pak sredinom dana. Također je važno razmisliti gdje ćeš moliti-cilje je osposobiti te da moliš gdje god želiš-na putu prema ili po povratku s radnog mjesta, vani na šetnji, kod kuće ili s drugima. Pokušaj i nađi što je najbolje za tebe.

Konačno, pitaj se zbog čega obavljaš ovu duhovnu obnovu. Koji su darovi i milosti koje želiš primiti od Boga za vrijeme molitve? Na početku moli Boga za to ili za nešto drugo što želiš da ti Bog udijeli.

Prije nego što počneš s molitvom postani svjestan da te Bog želi da ga primiš kao i sve druge diljem svijeta koji će obaviti ovu duhovnu obnovu.

Početna