• Osvrt na Duhovnu obnovu

  Promotri kako Bog naš Gospodine gleda na tebe
  • Sv. Ignacije u Duhovnim vježbama predlaže više načina priprave za molitvu. Jedan od načina priprave je vrlo jednostavan, ali se može činiti čudnim ako se s njim susrećeš prvi puta. "Promotri", kaže on, "kako Bog naš Gospodine gleda na tebe." Kakva je tvoja prva reakcija kad čuješ ovaj poziv?
  • Na mnogim mjestima u evanđeljima čitamo kako je Isus oštro gledao na ljude, kao da ih prosuđuje. Ali njegov pogled je bio pun blagosti, nikada osuđujući. Možda ti to pomogne shvatiti što je Ignacije imao na umu. Sada odvoji nekoliko trenutaka te razmisli kako Bog gleda na tebe.
  • Isus je Bog s ljudskim licem. Moguće je stoga zamisliti pogled Kristovoga lice dok te gleda i usmjerava svoju pozornost na tebe. Kako bi opisao/la taj pogled prijatelju koji bi te pitao o tome?
  • Dopusti da Isusov pogled počiva na tebi dok ti slušaš Ivanovo evanđelje:
 • Riječ

  Ivan 20,1-18

  Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: "Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše." Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu. Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih. Potom se učenici vratiše kući.

  A Marija je stajala vani kod groba i plakala. Zaplakana zaviri u grob i ugleda dva anđela u bjelini kako sjede na mjestu gdje je ležalo tijelo Isusovo - jedan kod glave, drugi kod nogu. Kažu joj oni: "Ženo, što plačeš?" Odgovori im: "Uzeše Gospodina mojega i ne znam gdje ga staviše." Rekavši to, obazre se i ugleda Isusa gdje stoji, ali nije znala da je to Isus. Kaže joj Isus: "Ženo, što plačeš? Koga tražiš?" Misleći da je to vrtlar, reče mu ona: "Gospodine, ako si ga ti odnio, reci mi gdje si ga stavio i ja ću ga uzeti." Kaže joj Isus: "Marijo!" Ona se okrene te će mu hebrejski: "Rabbuni!" - što znači: "Učitelju!" Kaže joj Isus: "Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu." Ode, dakle, Marija Magdalena i navijesti učenicima: "Vidjela sam Gospodina i on mi je to rekao."

 • Zamisli događaj

  Kad je stigla do groba kamen je već bio maknut
  • Pokušaj zamisliti ovaj prizor. Rano je jutro i još uvijek je mračno. Čim je subota bila gotova Marija Magdalena ide na grob ljubljenoga Isusa. Možeš li zamisliti kako se osjećala kad je izašla van u tamu?
  • Možda je prethodnu noć vrlo malo spavala. Možda se prisjetila riječi iz Pjesme nad pjesmama: "Po ležaju svome, u noćima, tražila sam onoga koga ljubi duša moja, tražila sam ga, ali ga nisam našla."
  • Željela je pomazati mrtvo tijelo. Ali tko će odmaknuti kamen? Kad je stigla do groba kamen je već bio maknut. Isusovo tijelo je nestalo. Netko je ukrao tijelo njezinog ljubljenog! Grob je prazan, prazan kao i njeno srce. Otrčala je Šimunu Petru i drugom učeniku "koga je Isus ljubio", vičući: "Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo kamo ga staviše." Petar i onaj drugi učenik otrčaše na grob. Čini se da je svatko toga ranoga jutra trčao. Trčao zbog straha? Trčali su jer su zbunjeni? Trčali su jer je Isus nestao? Gdje je Isus?
 • Susret s Gospodinom

  Kako ti prepoznaješ Božju prisutnost u svome životu?
  • "Marija je stajala vani kraj groba." Učenici su ostavili Mariju u njezinoj boli. Oni ne razumiju njenu bol. Bili su zbunjeni ženinim suzama. Marija se plačući nadvila da pogleda prazan grob. Vidi dva anđela u bijelom koji sjede tamo gdje je dan ranije bilo položeno Isusovo tijelo. "Ženo, zašto plačeš?", upitali su. "Uzeše moga Gospodine i ne znam kamo ga položiše" odgovorila je. Ona je tako sigurna da je Isus mrtav da nije sposobna ispitati smisao dvaju prisutnih anđela. Tada se okreće i vidi Isusa kako stoji, ali ne zna da je to Isus.
  • Riječi koje Isus izgovara Mariji kod groba odjek su prvih riječi koje je Isus izgovorio u Ivanovu evanđelju: "Koga tražite?" Koji je tvoj odgovor na ovo pitanje?
  • Tada Isus tiho izgovara: "Marijo." Zove je imenom, nju koja je nervozno tražila njegovo mrtvo tijelo. Ipak, Isus je onaj koji pronalazi nju. Njihov je odnos jedinstven. Zato ga je Marija prepoznala kad ju je dozvao imenom. Koje je Gospodinovo ime za tebe? Kako ti prepoznaješ njegovu prisutnost u svome životu?
 • Susret s Gospodinom

  Podijeli svoje misli i osjećaje s Gospodinom
  • Pozivajući Mariju imenom, Isus nam doziva u svijest riječi proroka Izaije: "Ne boj se, ja sam te otkupio. Imenom sam te zazvao: ti si moj! Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim" (Iz 43,1-4). Marija otkriva novi odnos prema Isusu. Treba se truditi da ne bude posesivna ili da ga traži da jedino nju voli. Ne smije se zadržavati u prošlosti, već treba živjeti u sadašnjosti na nov i intimniji način s uskrslim Isusom. Nastojiš li se zadržati na staroj slici ili starom odnosu prema Isusu? Je li te u tijeku ove obnove uskrsnuli Isus pozvao na dublji odnos s njime?
  • Marija viče: "Rabbuni!" Suze boli su nestale i ona se baca pred njegove noge. Isus joj kaže: "Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi i javi mojoj braći i javi im. Uzlazim Ocu svome i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu." Primijeti kako Isus svoje sljedbenike više ne zove braćom i sestrama. Njegov Otac je i njihov Otac - naš Otac. Njegov Bog je i njihov Bog - naš Bog. Je li ovo način kako možeš razmišljati o Isusu kao svome bratu? Kako se zbog toga osjećaš?
  • Ima nešto vrlo ponizno u izvještaju o uskrsnuću. Uskrsnuli Isus se ne javlja trijumfalno kako bi ponizio one koji su ponizili njega. Javlja se nasamo Mariji Magdaleni kojoj je oprostio grijehe, koju je volio. Ne javlja se u snazi, nego u nježnoj ljubavi. Jutro je to novoga dana, novoga stvaranja. Šalje Mariju Magdalenu natrag u zajednicu. Kako teško mora biti prijelaz od osobnog susreta s Isusom prema zajednici sa svim potrebama i očekivanjima koje jedna zajednica ima! Osjećaš li se i ti tako sada? Imaš li osjećaj da si na kraju ove obnove dobio poslanje? Podijeli svoje misli i osjećaje s Gospodinom.
 • Osvrt na obnovu

  Odvoji par trenutaka da zahvališ Bogu
  • Prije nego li završimo ovu duhovnu obnovu dobro je pogledati unatrag i vidjeti što ti je najviše ostalo u sjećanju - što će biti korisno ponijeti sa sobom u sljedećim tjednima ili mjesecima. Počni, dakle, izabirući tri-četiri riječi kojima bi opisao/la ovu Korizmenu duhovnu obnovu, onako kako si je ti doživio/la.
  • Sada postani malo točniji: postoji li neko razmatranje, ili odlomak Svetoga pisma, ili slika koja te se više dojmila? Ako da, o čemu se radi? Vrijedno je odvojiti nekoliko trenutaka i oživjeti tu molitvu, ako možeš. Primijetiti što se događa u tvome umu i srcu upravo sada dok oživljavaš to svoje iskustvo koje ti je posebno ostalo u umu.
  • Koja te od ovih žena prisutnih u Kristovoj Muci najviše nadahnjuje? Koje elementi njene priče ostavljaju na tebe najjači dojam?
  • Možda primjećuješ, od početka duhovne obnove, kakvu promjenu u sebi ili u molitvi. Možda si molio/la Boga za neki posebni dar i imaš ideju da si dobio taj dar u cjelini ili djelomično. Moguće je da ti je Bog dao više nego što si mogao/la moliti ili zamisliti kada smo zajedno, na početku korizme, krenuli na ovo putovanje. Zahvali Bogu za sve što ti je učinio tijekom ovoga vremena.
 • Pogled naprijed

  • A sada pogledaj unaprijed, u sljedećih nekoliko dana i tjedana. Ima li kakav "nedovršeni posao" koji je ostao nakon duhovne obnove? Područje tvoga života gdje još vidiš da se Bog naporno trudi, dar za koji osjećaš da ti je potreban i još uvijek čekaš na njega? Moli Boga za ono što si svjestan/na da ti je potrebno u tvojoj neposrednoj budućnosti.
  • Srednjovjekovni mistik Majstor Eckhart je rekao da ako bi jedina molitva u našem životnom vijeku bila "hvala", bila bi dovoljna. Odvoji nekoliko trenutaka kako bi zahvalio/la Bogu za vjeru i svjedočanstvo žena koje se spominju u izvještaju o muci. Zahvališ Uskrsnulom Gospodinu i za sve one koji su molili s tobom za vrijeme ove Korizmene duhovne obnove.
 • Tvoji dojmovi

  Uvijek nam je drago čuti dojmove i iskustva osoba koje su završile našu duhovnu obnovu. Molimo te, javi nam se preko stranice za kontakt

Početna