• Vježbe smirivanja

  Pripremi se kako bi se smjestio/la u društvu žena pod križem
  • Dosadašnja razmatranja vodila su nas kroz razne načine kako da postanemo smirenijima i usredotočenijima na molitvu. Imaš iskustvo vlastitog disanja, zapažanja različitih pojava u svome tijelu, mirnog promatranja plima i oseka misli i osjećaja. Koncentrirajući se na fizički objekt došao/la si do mirnoće, a obraćajući pozornost na zvukove oko sebe postao/la si sposoban/na otkriti tišinu koja se skriva iza njih. Uzmi si vremena i prisjeti se tih metoda. Vidi možeš li se prisjetiti jedne koja je imala najviše učinka na tebe.
  • Ako ti je jedna od navedenih metoda pomogla, ponovi je. Ako se prvi put susrećeš s ovim/ovakvim metodama možda bi danas mogao/la jednostavno ostati u miru sjediti te se tako pripremiti da budeš u društvu žena pod križem.
 • Riječ

  Ivan 19,25-27

  Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: "Ženo! Evo ti sina!" Zatim reče učeniku: "Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi.

 • Promisli

  Jesi li imao/la iskustvo stojeći pokraj nekoga tko je trpio veliku bol?
  • Pokušaj si dočarati ovaj prizor. Sva četiri evanđelja nam kažu da je pod križem boravila mala skupina žena. Većinom su to bile žene koje su slijedile Isusa iz Galileje. Što su te žene radile? Zašto su bile tamo i promatrale mučnu sporu smrt ljubljenoga Učitelja?
  • U Pasolinijevom filmu Evanđelje po Mateju postoji jedna zanimljiva scena u kojoj je na mjestu raspeća prikazano nekoliko križeva, a podno svakoga križa stoji žena. Prikrivene kapuljačama ili šalovima čekale su tamo - nečija majka, žena, sestra, djevojka - da njihov čovjek umre. Tiho bdijenje je čin vjernosti. Nije im važno što ostatak svijeta dolazi da podbada i vrijeđa one koji su osuđeni kao kriminalci. Poruka njihovim voljenima je jednostavna: "Ovdje smo, još uvijek vas volimo bez obzira što ste učinili i ostat ćemo s vama do kraja." Kako se ti osjećaš dok promatraš njihovu ustrajnost i vjernost?
  • Ženina je dužnost, prema židovskome običaju, da mrtvu osobu pripravi za posljednje počivalište. Zamisli kako to mora biti užasan teret. Dovoljno je uznemirujuće u bolnici ili hospiciju sjediti pokraj kreveta umirućeg pacijenta i dati im do znanja da nisu sami dok napuštaju ovozemaljski život. Međutim činiti to među okrutnim ruganjima neprijateljski raspoloženih promatrača i dijeliti sramotu, poniženje javnog pogubljenja jest prevelika tuga. Jesi li imao/la iskustvo stojeći pokraj nekoga tko je trpio veliku bol: možda je to bio član obitelji ili neka druga voljena osoba? Tko je bio s tobom u tvome času tame? Kako su tebe podržali?
  • Isus nema odjeće i visi na križu. Trenutak je to, također, ispunjen blagošću i dobrotom. Pogledaj Mariju, majku našega Gospodina, dok čeka podno križa. Poslušaj ponovno: "Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: 'Ženo! Evo ti sina!' Zatim reče učeniku: 'Evo ti majke!' I od toga časa uze je učenik k sebi." Što će se dogoditi s njom sada?
 • Razgovaraj s Bogom

  Razmisli što je Bog učinio za tebe i zahvali mu
  • Je li ovo još jedan čin Isusove dobrote - dobri sin koji misli na budućnost majke?! U kontekstu cjeline Ivanova evanđelja ova posljednja Isusova gesta ima druge posljedice. Isusova posljednja gesta ima za cilj povezati Mariju i Ivana u jedno kao što su on i Otac jedno.
  • Ljubljenome učeniku ne kaže Isus: "Evo moje majke." On kaže: "Evo ti (tvoje) majke." Dajući svoju majku kao majku ljubljenome učeniku Isus je poziva da pruži život ljubljenome učeniku, da donese Isusovo rođenje ljubljenome učeniku: da učenik može boraviti u Isusu i Isus u njemu. U istoj gesti ljubljeni je učenik pozvan postati Isus za svoju majku jer ona ima samo jednog sina: Isusa. Ovo je prizor ljubavi i zajedništva.
  • U franjevačkoj tradiciji križ iz San Damiana je vrlo važan. Bizantski je to križ nadahnut Ivanovim evanđeljem, križ je to koji je progovorio Franji iz Asiza. Krist koji se prikazuje na križu nije okrutno razapeti Krist, nego mirni razapeti Krist iz čijeg boka ističu krv i voda kako bi krijepili vjernike koji su u njegovom podnožju. Ivanov prikaz Isusove smrti je snažniji i razlikuje se od drugih izvještaja. Njegov naglasak nije na tome što su ljudi učinili Sinu Božjemu, nego što je Božji Sin učinio za sve nas. I dok se ovo molitveno vrijeme približava kraju pokušaj razmišljati što je Božji Sin učinio za tebe konkretno, u tvome životu. Ili što je učinio tijekom ove obnove, ove molitve. Razmisli i zahvali Bogu na tome.
Početna