• Vježbe smirivanja

  Odvoji vremena kako bi zapazio/la što se događa u tvojoj nutrini
  • Današnju molitvu započni tako da se tjelesno smiriš. Bez obzira jesi li izabrao/la da stojiš, udobno sjediš ili ležiš. Zauzmi položaj u kojem na nekoliko minuta možeš biti opušten/a, ali ipak budan/na. Ostani tako nekoliko trenutaka.
  • A sada zapazi što se događa u tvojoj nutrini, u tvome umu i srcu. Kakve misli ti dolaze na pamet? Kakvih osjećaja si svjestan/na? Kad se trudiš  postati još smireniji/om, kao što to sada činiš, što ti se gomila u svijesti?
  • Dok se nalaziš u tim mislima i osjećajima primijetit ćeš kako oni dolaze i odlaze, poput virova i mreškanja vode tekućice. Neke misli ti se čine važnijima i trajnije su. Druge jednostavno brzo nestaju, dolaze i odlaze. Kratko vrijeme nastavi promatrati oseke i plime tih misli i osjećaja dok prolaze kroz tebe.
  • Iz ove perspektive budi svjestan/na da promatraš rijeku tih misli i osjećaja - ti sam/a nisi rijeka nego promatrač. Ti si ona/j koji/a promatra sve što se događa, možeš mirno sve gledati bez potrebe da se odmah uključiš. Pusti da rijeka misli i osjećaja nastavi svoje putovanje. U međuvremenu, iz ovog svog mirnog položaja s kojega nadgledaš tok, poslušaj svjedočanstvo još jedne neimenovane žene koja je vezana uz Isusovu muku, žene Poncija Pilata.
 • Riječ

  Matej 27,15-19

  A o Blagdanu upravitelj je običavao svjetini pustiti jednoga uznika, koga bi već htjeli. Tada upravo bijaše u njih poznati uznik zvani Baraba. Kad se, dakle, sabraše reče im Pilat: "Koga hoćete da vam pustim: Barabu ili Isusa koji se zove Krist?" Znao je doista da ga predadoše iz zavisti.
  Dok je sjedio na sudačkoj stolici, poruči mu njegova žena: "Mani se ti onoga pravednika jer sam danas u snu mnogo pretrpjela zbog njega."

 • Promisli

  Možemo se i nastaviti pitati: kakva je bila Pilatova žena?
  • Nakon osude za hulu od strane Sinedrija, Isusa dovode pred upravitelja Poncija Pilata. Za osudu na smrt tražio se njegov pristanak. U početku Pilat oklijeva udovoljiti zahtjevima Sinedrija. Matej nam kaže da je "znao da su Isusa predali iz zavisti i doveli k njemu", i u tom trenutku prima poruku svoje žene: "Mani se ti onoga pravednika jer sam danas u snu mnogo pretrpjela zbog njega." Poruka je važna jer se čini da je pojačala Pilatovu brigu i rezerviranost oko krivnje koja se pripisivala Isusu. Za trenutak se smjesti u Pilatovu situaciju. Kakav je to osjećaj?
  • Tek Matej spominje Pilatovu ženu posvećujući jedan redak njenoj ulozi tijekom muke. Kako je Matej znao za njezin san? Možda je neki sluga ili rob koji je donio poruku rekao drugima pa su glasine počele kružiti uokolo. Ne znamo. Prema predaji Istočne pravoslavne Crkve zvala se Klaudija Prokula i kasnije je postala kršćanka i mučenica. Možemo se i nastaviti pitati: kakva je bila Pilatova žena?
  • Trebalo joj je puno hrabrosti da prekine mužev posao kako bi poslala žurnu poruku. Njezin san je bio vrlo snažan, tako snažan da je podnijela neku vrst patnje i osjetila je da to mora reći. Kakav je to bio san koji ju je potaknuo da utječe na muževu odluku?
 • Razgovaraj s Bogom

  Jesi li se našao/la u situaciji kad si osjetio/la da trebaš govoriti unatoč nepravdi?
  • Uronjen u Stari zavjet Matej je razumio važnost sna za židovske slušatelje. Za Mateja i njegove slušatelje Pilatova žena bi se smatrala Božjim glasnikom. Opisana je kao odlučna žena, žena od akcije, integriteta i snage. Znala je da je učinjena nepravda. Nije molila za milost, vjerovala je da je Isus nevin. Pokušala je nagovoriti Pilata da barem on djeluje pravedno bez obzira na posljedice. Bila je Isusov odvjetnik. Bila je od Boga nadahnuta da naredi da se poštuje nevinost. No nadvladala je vika moćnika, a njezin glas nije bio dovoljno jak da nadvlada sile zla predstavljene u onima koji su Isusa uopće predali Pilatu. Jesi li se našao/la u situaciji kad si osjetio/la da trebaš govoriti unatoč nepravdi? Jesi li iskusio/la patnju poput Pilatove supruge? Je li se itko obazirao na tvoje riječi? Ili si šutio/la? Jesi li ikada sanjao/la san koji te natjerao na djelovanje?
  • Možda bi mogao/la završiti razmatranje prisjećajući se svih onih koji imaju vlast, koji su pozvani donijeti teške i ponekad bolne odluke. Moli Gospodina da im udijeli mudrosti dok nastoje pronaći pravedna rješenja. Moli da i ti, također, imaš potrebne hrabrosti zauzeti se za nepravedno optužene.
Početna