• Vježbe smirivanja

  Poslušaj Božju riječ izgovorenu na tom tihom mjestu
  • Dok započinješ ovu molitvu obrati pozornost na zvukove koje možeš čuti oko sebe. Iako si možda na nekom tihom mjestu uvijek postoji nešto što možeš čuti. Ili je možda oko tebe puno buke, buka svakodnevnog života. Ili možda jedino što čuješ jest glazba. Bez obzira na okruženje u kojem se upravo nalaziš zapazi različite zvukove i njihov izvor - odakle dolaze.

  • A sada usmjeri svoju pozornost prema prema sebi, prema svojoj nutrini - koncentriraj se na sebi najbliže zvukove. Druge zanemari - oni će uvijek biti negdje u pozadini. Usredotoči se samo na ono što ti je blizu, u prostoriji gdje se nalaziš. Na trenutak obrati pozornost samo na sebi neposredne zvukove.

  • Sada ostavi te zvukove, neka polagano blijede i iščeznu. Usmjeri se prema svojoj nutrini. Nađi tiho mjesto unutar sebe i jednostavno se odmori tamo, na tome tihom mjestu, minutu ili dvije.

  • Dok čitaš događaj o slijedećoj ženi u izvještaju o Muci poslušaj Božju riječ izgovorenu na tom tihom mjestu.

 • Riječ

  Ivan 18,12-17

  Tada četa, zapovjednik i židovski sluge uhvatiše Isusa te ga svezaše. Odvedoše ga najprije Ani jer on bijaše tast Kajfe, velikoga svećenika one godine. Kajfa pak ono svjetova Židove: "Bolje da jedan čovjek umre za narod." Za Isusom su išli Šimun Petar i drugi učenik. Taj učenik bijaše poznat s velikim svećenikom pa s Isusom uđe u dvorište velikoga svećenika. Petar osta vani kod vrata. Tada taj drugi učenik, znanac velikoga svećenika, iziđe i reče vratarici te uvede Petra. Nato će sluškinja, vratarica, Petru: "Da nisi i ti od učenika toga čovjeka?" On odvrati: "Nisam!"

 • Promisli

  Pokušaj zamisliti u svojoj molitvi da si ti dio tih događaja
  • Dosta se toga dogodilo između objeda u Betaniji i ovog incidenta u dvorištu kuće Velikoga svećenika. Isus je dnevno putovao u Jeruzalem i naučavao u Hramu. Jednom prilikom je ''izbacio sve prodavače i prekupce iz predvorja Hrama'', a mnoštvo je ''bilo oduševljeno''. Kasnije je toga tjedna dao svojim učenicima naputke za pripravu Pashe. Sastali su se u gornjoj sobi jedne kuće gdje su bili svjedocima ustanove Euharistije. Poslije su otišli na Maslinsku goru te su sa strahom i drhtanjem gledali dok je Isus molio, u tjeskobi, u Getsemanskom vrtu. A onda su vojnici pod Judinim vodstvom provalili i uhapsili Isusa i odveli ga na suđenje Velikom svećeniku pod optužbom za hulu koja se, inače, kažnjavala smrću. Pokušaj zamisliti u svojoj molitvi da si ti dio tih događaja. Pokušaj iskusiti nešto od atmosfere i dinamike ovih događanja.
  • Događaji Velikoga tjedna odvijali su se vrlo brzo i dramatično tako da je većina ljudi previdjela ženu vrataricu. Ipak, spominju je sva četiri evanđelja. Svi se slažu da je Petrovo prvo zatajenje isprovocirano upravo njenom optužbom. Ona je sluškinja Velikog svećenika, a zauzimala je najniži položaj u njegovoj kućnoj službi - službu vratarice. Ipak, ta jednostavna sluškinja je bila sposobna prestrašiti Petra. On je zatajio prijatelja za kojeg se kleo da će ga braniti pa čak i pod cijenu smrti. Kako zamišljaš ovu ženu na dužnosti vratarice?
  • Ivan nam kaže kako drugi, tajanstveni, učenik razgovara s njom pretpostavljajući da pita da Petra puste unutra. Znači li to da ju je barem jedan od učenika dobro poznavao?
  • S druge strane, mi znamo vrlo malo o njoj. Kako je ti zamišljaš? Je li samo znatiželjna zbog svega što se događa i svega toga uzbuđenja koje se osjeća u zraku. Ili je zamišljaš drugačije? Marko i Luka je opisuju kao paidiske, malom sluškinjom - možda je čak bila dijete. U ovom slučaju njezino pitanje upućeno Petru moglo je biti iz puke nevinosti. Kada se znatiželja da se nešto dozna o ljudima sroza na razinu ogovaranja koje vrijeđa i nanosi štetu?
 • Razgovaraj s Bogom

  Možda ima nešto za što želiš moliti oproštenje od Isusa
  • Postoji legenda - bez pisanog temelja - koja poistovjećuje sluškinju na dužnosti u kući Velikoga svećenika s Rodom koja se spominje u Djelima apostolskim. Roda je, također, vratarica, ali sada u kući Marije, majke Ivana Marka, gdje su se učenici sklonili nakon Petrova zatvaranja. Roda prepoznaje Petrov glas i oduševljena je da ih je ponovno pronašao. U tolikom uzbuđenju zaboravlja pustiti Petra pustiti u kuću te ga ostavlja da čeka na ulici dok ona trči javiti ukućanima kako je Petar pred vratima.
  • Zamisli kako se legenda dalje razvijala. Ispunjena žalošću što je prokazala Petra sluškinja Velikoga svećenika pridružila se maloj skupini Isusovih sljedbenika i našla novo mjesto kod kršćanskog gospodara. Nevjerojatno?! Možda. I ona je, poput Petra, doživjela obraćenje srca. Vjerojatno je i ona vidjela Isusa i kako su ga vukli u sudnicu. Možda je i nju pogledao, a u njegovu pogledu je vidjela ne samo tugu zbog onoga što je učinila, nego i oproštenje. Jesi li ikada na ovaj način doživio/la obraćenje srca? Je li tako nešto nevjerojatno?
  • U Isusovim očima nitko nije iznad otkupljenja. Petar je dobio drugu priliku. I sluškinja je dobila milost da promijeni svoj život i tako je postala primjer i nadahnuće za druge. Gdje vidiš potrebu za drugom prilikom u svome životu?
  • U ovim zadnjim trenutcima današnje molitve zamisli da stojiš u sudnici. Što vidiš? Tko privlači tvoju pozornost? Možda ima nešto za što želiš moliti oproštenje od Isusa. Ili želiš razgovarati s Isusom o iskustvu koje si imao/la tijekom ove molitve.
Početna