• Vježbe smirivanja

  Neka tvoja pozornost ostane na Duhu u središtu tvoga bića
  • Započni ovo razmatranje povlačeći se nekoliko trenutaka u još veću tišinu i usredotoči se na svoje disanje. Važno je da ne pokušavaš promijeniti ritam ili dubinu disanja. Jedino što moraš učiniti jest biti ga svjestan/na: posvijesti si kad udišeš i izdišeš.
  • Budi svjestan/na zraka kojeg uvlačiš u pluća i kojeg izdišući vraćaš natrag u atmosferu. Jednostavno i mirno obrati pozornost na svoje sljedeće udisaje i izdisaje.
  • Ovaj put, dok udišeš, neka tvoja pozornost slijedi disanje u tvojim prsima. U hebrejskom jeziku za riječi ''dah'' i ''duh'', kao i kod Duha Svetoga, koristi se ista riječ ruah. Stoga zamisli da dišeš u Božjem Duhu dopuštajući da središte tvoga bića bude preplavljeno toplinom i svjetlošću Duha. 
  • Neka se tvoje disanje nastavi, tiho u pozadini, no neka tvoja pozornost ostane na Duhu u središtu tvoga bića. Odmaraj se na tom tihom mjestu. I na tom mjestu tišine obrati pozornost na Božju riječ dok se vraćaš kući Marte, Marije i Lazara u Betaniji. Pokušaj zamisliti slijedeći prizor.
 • Riječ

  Ivan 12,1-8

  Šest dana prije Pashe dođe Isus u Betaniju gdje bijaše Lazar koga je Isus uskrisio od mrtvih. Ondje mu prirediše večeru. Marta posluživaše, a Lazar bijaše jedan od njegovih sustolnika. Tada Marija uzme libru prave dragocjene nardove pomasti, pomaže Isusu noge i otare ih svojom kosom. I sva se kuća napuni mirisom pomasti. Nato reče Juda Iškariotski, jedan od njegovih učenika, onaj koji ga je imao izdati: "Zašto se ta pomast nije prodala za trista denara i razdala siromasima?" To ne reče zbog toga što mu bijaše stalo do siromaha, nego što bijaše kradljivac: kako je imao kesu, kradom je uzimao što se u nju stavljalo. Nato Isus odvrati: "Pusti je! Neka to izvrši za dan mog ukopa! Jer siromahe imate uvijek uza se, a mene nemate uvijek."

 • Promisli

  Za što bih želio/željela zahvaliti Bogu u ovom trenutku duhovne obnove?
  • Kratko nakon Lazarova uskrsnuća i prije svoje Muke Isus dolazi na večeru svojim bliskim prijateljima Marti, Mariji i Lazaru. Marta i Marija željele su mu iskazati svoju duboku zahvalnost budući je ponovno vratio u život njihova brata. Stoga su mu pripravile gozbu. Za što bih želio/željela zahvaliti Bogu u ovom trenutku duhovne obnove?
  • Pokušaj zamisliti prizor. Marta poslužuje jelo, Lazar jede za stolom s Isusom (kao što je to bio običaj kod Židova), a Marija čini nešto neuobičajeno. Bez riječi, s ljubavlju, pomazuje Isusove noge skupocjenom pomasti. Ovaj njezin posebni, raskošni čin ispunio je kuću prekrasnim mirisom. 
  • Čini se da nje naglo reagirala jer nema ručnik ili krpu, a koristila je puno pomasti. I opet, naglo i bez obzira na činjenicu što se smatralo skandaloznim za ženu otkriti svoju kosu u javnosti, otkrila je kosu, razvezala je i bacila se do Isusovih nogu. Prisutni na gozbi bili su zatečeni. Marija se ponašala na neprimjeren način i u isto je vrijeme bila pretjerano rastrošna. Juda izriče njihovo neslaganje. Šteta što je bočica bila otvorena. Koje li sramote što pomast curi uokolo! Jesi li ikada kritizirao ili izrazio neslaganje prema nekome na ovaj ili sličan način?
 • Razgovaraj s Bogom

  Možeš li se sjetiti da si svjedočio nekom činu raskošne ljubavi?
  • Isus odgovara na Marijin velikodušni dar vlastitom velikodušnošću duha. On je ne kažnjava. Pomast je sigurno mogla biti prodana, a novac dan siromasima, ali to nije ono što je Marija željela. Htjela je učiniti nešto za Isusa. Marija otvoreno pokazuje ljubav i zahvalnost prema Isusu pomazujući ga dok je još živ. Možeš li se sjetiti da si svjedočio nekom činu raskošne ljubavi? Jesi li poput Marije doživio kritiku zbog toga što si učinio?
  • Ponovno promotri Isusovu reakciju. On prihvaća taj izraz ljubavi i brani Mariju. To je uvijek istina: nijedan izraz ljubavi prema njemu neće ostati neprimijećen. Dirnut je i odgovara. Je li to i tvoje iskustvo?  
  • Sjeti se neke prilike kad si bio/bila u središtu zbivanja. Ima li nešto što bi danas mogao/la učiniti što bi jasno pokazalo tvoju vjeru i ljubav prema Gospodinu? Govori o tome s Gospodinom.
Početna