• Vježbe smirivanja

  Počni postajući smireniji/a, tiši/a, koncentriraniji/a
  • Dok započinjemo ovo molitveno vrijeme počinjem ga postajući još smireniji/a, tiši/a, koncentriraniji/a. Postoje različiti načini kako se to može postići. Možda si već izabrao/la jedan od načina, ali u svakom razmatranju ove obnove koristit ćemo drugi oblik vježbi za smirenje. Danas provedi malo vremena postajući svjestan/na osjećaja u različitim dijelovima svoga tijela. Nije važno sjediš li u udobnoj stolici, ležiš li ili šećeš. Ponajprije budi svjestan/na svoga tijela - različitih osjećaja u dijelovima svoga tijela.
  • Usredotoči se na svoje noge, obuću u kojoj se nalaze, tlo o koje se oslanjaju, način na koji se kreću. Migoljenje palcima ti može u ovom trenutku biti od pomoći!
  • A sada prođi svojim tijelom - od nogu, bokova, torza, ramena i ruku prema licu i glavi. Registriraj osjećaje vezane uz svaki pojedini dio, a nastavi dalje tek kad si to učinio/la.
  • Kad si došao do glave ponovno se usmjeri na noge. Učini ovu vježbu s tijelom dva do tri puta.
  • Tada, kad/a si spreman/na, usmjeri pozornost u središte svoga bića. Tek iz tog tihog središta možeš početi osluškivati i promatrati događaj susreta Marte i Isusa.
 • Riječ

  Ivan 11,1.3-6.17-27

  Bijaše neki bolesnik, Lazar iz Betanije, iz sela Marije i sestre joj Marte. Sestre poručiše Isusu: ''Gospodine, evo onaj koga ljubiš, bolestan je.'' Čuvši to Isus reče: ''Ta bolest nije na smrt, nego na slavu Božju, da se po njoj proslavi Sin Božji.'' A Isus ljubljaše Martu i njezinu sestru i Lazara. Ipak, kad je čuo za njegovu bolest, ostade još dva dana u onome mjestu gdje se nalazio.
  Kad je, dakle, Isus stigao nađe da je onaj već četiri dana u grobu. Betanija bijaše blizu Jeruzalema otprilike petnaest stadija. A mnogo Židova bijaše došlo tješiti Martu i Mariju zbog brata njihova. Kad Marta doču da Isus dolazi, pođe mu u susret dok je Marija ostala u kući. Marta reče Isusu: ''Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro. Ali i sada znam: što god zaišteš od Boga, dat će ti.'' Kaza joj Isus: ''Uskrsnut će brat tvoj!'' A Marta mu odgovori: ''Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću, u posljednji dan.'' Reče joj Isus: ''Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?'' Odgovori mu: ''Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!''

 • Promisli

  Koje riječi bi upotrijebio/la da opišeš svoje iskustvo Božje ljubavi prema sebi?
  • Marta,  Marija i Lazar su iz Betanije, sela nadomak Jeruzalema. Njihov dom bio je mjesto Isusovog odmora tijekom njegova poslanja. Isus se osjeća ugodno dolazeći na obrok u njihovu kuću, a oni se osjećaju slobodnima pozvati Isusa kadgod ga zatrebaju. Osjećaš li se ti ugodno u Isusovoj prisutnosti?
  • Ovaj događaj često je naslovljen kao ''Uskrsnuće Lazarovo''. Možda bi bilo bolje nazvati ga ''Martino vjerovanje'' jer se događaj uglavnom odvija kao razgovor Isusa i Marte. Njihov razgovor mijenja izvještaj o čudu Lazarova uskrsnuća u govor o punini novoga života mogućeg za sve koji vjeruju u Isusa. Možeš li se poistovjetiti s Martom? Kako?
  • Isus je ljubio Martu i njezina brata Lazara. Sestre su poslale poruku da je njihov brat bolestan, ali ne traže od Isusa da ga izliječi. Primijeti koliko povjerenja imaju u Isusa i njegovu ljubav. Bog nas ljubi na razne načine. Evo nekoliko njih: kao pun milosrđa, ozdravlja, oprašta. Kakve riječi bi upotrijebio/la da opišeš svoje iskustvo Božje ljubavi prema sebi? 
  • Kad je Marta čula da je Isus stigao odmah je izišla pred njega. Jesi li spreman/na napustiti mjesto gdje se trenutno nalaziš u životu i krenuti ususret Isusu u ovoj duhovnoj obnovi?
 • Razgovaraj s Bogom

  Razmisli o bilo kojem događaju u svome životu koji ti je produbio vjeru
  • O čemu je Marta mogla razmišljati dok je išla ususret Isusu? Možda se sjetila svega što je učinio za druge: udovice iz Naina čijem je sinu vraćen život, Jairove kćeri koja je, također, bila mrtva, ali je vraćena u život. Jesi li bio svjedokom moćnog Božjeg djelovanja u životima drugih ljudi? Je li Bog bio moćan na djelu i u tvome životu? Misliš li da to Bog opet može učiniti ili ti se čini kao da kasni?
  • Isus kaže Marti: ''Ja sam uskrsnuće i život. Tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada.'' Kako ti se čini kada čuješ te riječi utjehe i ozdravljenja? 
  • Marta s uvjerenjem čini veliku ispovijest vjere: ''Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!'' Čuli smo o Petrovoj ispovijesti vjere na pitanje ''A što vi kažete, tko sam ja?'' Marta ima istu razinu vjere i njezino priznanje je jednako snažno. Pokušaj napisati svoju ispovijest vjere.
  • Razmisli o bilo kojem događaju u svome životu koji ti je produbio vjeru. I kako se molitva priblažava kraju počni razgovor s Gospodinom. Kako bi nastavio/la rečenicu: ''Da, Gospodine, vjerujem...?"
Početna