• Dobrodošlica

  Korizmeno vrijeme je idealno za duhovnu obnovu
  • Dobrodošli u ovogodišnju korizmenu duhovnu obnovu. Obnova pruža priliku da se odmakneš od pritisaka i obveza svakodnevnoga života, da u molitvi razmišljaš o trenutnom stanju svojih odnosa prema Bogu, prema ljudima koji te okružuju i prema svijetu u kojemu živiš. Korizmeno vrijeme u kojem se pripravljamo da slavimo Pashalno otajstvo - muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista - je velika prigoda da se učini jedna takva obnova.
  • Kao pomoć i vodstvo u molitvi i razmišljanjima o Muci poslužit će nam svjedočanstvo žena koje su pratile Isusa i koje su bile u njegovom društvu. Njihovi životi su se promijenili u susretu s Isusom. U Ivanovu evanđelju spominju se žene koje su stajale u podnožju križa bdijući tijekom Kristove patnje. Neke su nam poimenice poznate: Marija Magdalena, Marija - majka Jakovljeva i Josipova, Saloma i naravno, Marija - Isusova majka. Neke su nepoznate: u Lukinom evanđelju spominju se ''Kćeri jeruzalemske'' koje su plakale nad Isusom na križnome putu. Druge su, također, odigrale određenu ulogu u drami koja se odvijala: Marta i Marija u Betaniji, služavka Velikoga svećenika kao i Pilatova žena.
  • Dok moliš uz pomoć ponuđenih materijala nadamo se da ćeš susresti Isusa na nov i dublji način i da će taj susret imati učinak preobrazbe u tvome životu. Nadamo se, također, da ćeš postati svjesniji Božjeg djelovanja u svome životu.
 • Praktične napomene

  Koliko vremena možeš posvetiti za svaki molitveni susret?

  Započet ćemo s nekoliko praktičnih napomena koje ti mogu pomoći ako nisi već prije imao priliku sudjelovati u ovakvoj ili sličnoj duhovnoj obnovi ili duhovnim vježbama.

  Prva stvar o kojoj je potrebno razmisliti: koliko vremena možeš posvetiti za svaki molitveni susret ove obnove? Dobro je odrediti vrijeme unaprijed i nastojati isto vremensko trajanje imati za svako od razmatranja. Nemoj brzo odustati ako dođu poteškoće u molitvi ili nastaviti dulje ako se čini da ti molitva dobro ide. Za pripravu si možeš odvojiti i više vremena ili možeš iskoristiti nove ideje koje ti se jave tijekom dana.

 • Dodatne praktične napomene

  Cilj obnove je da možeš moliti gdje god bio/la

  Možeš razmisliti i o tome koje ti doba dana najviše odgovara za molitvu. Svatko je različit: nekome više odgovara molitva početkom dana, nekome navečer, drugima opet tijekom dana. Važno je, također, gdje ćeš moliti odnosno gdje ćeš obavljati duhovnu obnovu. Cilj je da možeš moliti gdje god bio/la: na putu prema poslu ili po povratku s posla, dok šećeš, kod kuće ili, pak, s drugima. Pokušaj i vidi što je najbolje za tebe.

  Napokon, upitaj se zbog čega želiš činiti ovu duhovnu obnovu. Koje su to milosti i darovi za koje se nadaš da ćeš primiti od Boga tijekom molitve? Na početku svake molitve moli Boga upravo za to, konkretno, ili za bilo što drugo što želiš da ti Bog udijeli.

  Nakon kraćeg promišljanja o ovim pitanjima bit ćeš spreman/na promatrati žene koje se spominju u vrijeme Isusove Muke. Prije nego li počneš postani svjestan/na da ti Bog želi dobrodošlicu u susretu s njime. Budi svjestan/na i svih onih u svijetu koji će moliti zajedno s tobom.

 • Uvod

  Betanija je bila rodno mjesto Marte i Marije

  Uskrsnuće Lazara u Betaniji u Ivanovu evanđelju prethodi izvještaju o Muci. Sva se evanđelja slažu da je, na početku onoga što zovemo Veliki tjedan, Isus boravio u Betaniji - nekoliko kilometara od Jeruzalema. Tradicija, također, govori da je Isusov slavni ulazak u Sveti grad, na kojem su ljudi prostirali palmine grane do njegovih nogu, krenuo iz Betanije. Betanija je bila rodno mjesto Marte i Marije i stoga je prikladno da uvodne misli ove korizmene duhovne obnove počnemo s te dvije žene.

  Događaji Velikoga tjedna odvijaju se vrlo brzo i toliko su dramatični da mnogi previde pojavu ženske osobe tijekom Muke (osobito djevojke u kući Velikoga svećenika). A ipak, spominju je sva četiri evanđelja. Događaji se opisuju s vrlo malo razlika. Svi evanđelisti se slažu da je prvo Petrovo zatajenje izazvano upravo njenom optužbom. Postoji legenda, bez pisanog utemeljenja, koja je poistovjećuje s Rodom, sluškinjom kuće u kojoj je Petar našao utočište nakon bijega iz Herodova zatvora uz pomoć anđela, a što je spomenuto u dvanaestom poglavlju Djela apostolskih (Dj 12,13).

  Nakon osude zbog hule od strane Sinedrija Isus je doveden pred rimskog upravitelja Poncija Pilata. Dok je ispitivao Isusa Pilat je primio poruku od svoje žene, a koja je zabilježena u jednom retku Matejeva evanđelja: ''Mani se ti onoga pravednika jer sam danas u snu mnogo pretrpjela zbog njega'' (Mt 27,19). Tradicija kaže da je Pilatova žena postala Isusova sljedbenica, ali u tajnosti, i da se zvala Klaudija. Grčka pravoslavna crkva slavi je kao sveticu.

 • Nastavak uvoda

  Marija Magdalena je prva koja je vidjela Krista uskrsloga

  ''Kćeri jeruzalemske'' koje spominje Luka vjerojatno je skupina pobožnih židovskih žena koje su išle na razapinjanja i koje su davale žrtvama piće koje je pomoglo osuđenima ublažiti užasne bolove. To je bio čin milosrđa, a one su ''plakale i naricale'' nad onima koji su osuđeni po židovskom zakonu. Isusov odgovor pokazuje milosrđe i brigu prema njima.

  Isus je rekao ''Kćerima jeruzalemskim'' da ne plaču nad njim nego nad sobom jer je znao da će slijediti katastrofa ako svijet ostane gluh na njegovu poruku. Ne znamo što su poslije učinile - jesu li se držale upozorenja ili su ga slijedila do mjesta raspeća. No ono što nam je rečeno u svim evanđeljima jest da je mala skupina žena bdjela uz križ. Među njima su bile Marija, Isusova majka, Marija - Kleofina žena i Marija Magdalena.

  Nakon Isusove smrti na križu Marija Magdalena slijedila je povorku da vidi gdje će biti ukopano Isusovo tijelo. Ivan nam kaže da: ''Prvoga dana u tjednu rano ujutro dođe Marija Magdalena na grob.'' Izlazi u tamu puna pitanja, ali su njena vjera i odanost bile nagrađene. Ona je prva koja je vidjela Krista uskrsloga, a on je zove imenom. Poslana je učenicima reći Radosnu vijest. Postaje ''Apostol apostola''.

 • Razgovaraj s Bogom

  Gdje si i kada imao/la iskustvo susreta s Gospodinom?
  • Svaka  od tih žena, pojedinačno ili kao dio skupine, susreće Isusa na određeni način. Dok započinješ duhovnu obnovu dobro bi bilo razmisliti gdje si i kada ti imao/la iskustvo susreta s Gospodinom. Kakve su u tom trenutku bile tvoje životne okolnosti?
  • Nastavljajući se sjećati toga iskustva vidi kako je izgledao taj vaš susret? Koji je bio rezultat toga susreta?
  • Konačno, gdje sada imaš iskustvo Boga? Gdje bi želio/la iskusiti ga još više kao onoga koji je još bliži?
Početna