• Poziv

  Lakše je čuti Božji glas u tišini
  • Za današnju vježbu koja bi te trebala umiriti kako bi lakše čuo/la Božji glas, ostani neko vrijeme pozoran/na i svjestan/na na osjete u različitim dijelovima svoga tijela. Nije važno sjediš li u udobnoj stolici, ležiš li ili hodaš. Prvo postani svjestan/na osjećaja u svojim nogama, cipela koje imaš na nogama kao i tla kojega te iste noge dodiruju.
  • Nakon nekog vremena usmjeri pozornost prema gore - od nogu, bokova, torza, svojih dlanova, ruku, sve do svoga lica i kose. Postani svjestan/na osjećaja u svakome pojedinom dijelu tijela i tek nakon što primijetiš kakav je osjećaj u jednom kreni prema drugome dijelu tijela.
 • Vježba smirivanja

  Dopusti da se sva tvoja pozornost usmjeri u središte tvoga bića
  • Kada dođeš do glave vrati svoju pozornost na noge i, polako ponovno kreni, svojim vlastitim ritmom, posvješćujući različite dijelove svoga tijela još jednom ili dva puta.
  • Kada si spreman/na dopusti da se sva tvoja pozornost usmjeri u središte tvoga bića i tamo se odmori. Iz ovoga tihoga središta možeš sada poslušati kako se kralja Jojakima sjećaju kasnije generacije.
 • Riječ

  Druga Knjiga o Kraljevima 24,6.8-15

  Jojakim je počinuo kraj svojih otaca, a njegov sin Jojakin zavlada mjesto njega. Jojakinu je bilo osamnaest godina kad se zakraljio i kraljevao je tri mjeseca u Jeruzalemu. Materi mu je bilo ime Nehušta, kći Elnatana, i bila je iz Jeruzalema. On je činio što je zlo u očima Gosodnjim, sve kao što je činio i njegov otac.

  U ono vrijeme krenu ljudstvo babilonskog kralja Nabukodonozora protiv Jeruzalema i grad je bio opkoljen. Dođe i babilonski kralj Nabukodonozor da napadne grad, dok ga je njegovo ljudstvo opsjedalo. Tada je judejski kralj Jojakin izišao pred babilonskoga kralja: on, njegova majka, njegove sluge, njegove vojskovođe i dvorani, a babilonski kralj zarobi ga – osme godine svoga kraljevanja.

  On je odnio sve iz riznice doma Gospodnjega i iz riznica kraljevskog dvora i razbio je sve zlatne predmete koje je Salomon, kralj Izraela, načinio za svetište Gospodnje. Tako se ispunila riječ Gospodinova. Odveo je u progonstvo sav Jeruzalem, sve vojskovođe i sve vrsne ratnike, oko deset tisuća prognanika, sa svim kovačima i bravarima. Jedino je preostao najsiromašniji narod zemlje. Odveo je Jojakina u Babilon; tako isto i kraljevu majku i sve žene kraljeve, njegove dvorane, plemenitaše zemlje, sve ih je odveo iz Jeruzalema u progonstvo u Babilon.

 • Promisli

  Iz ovoga što si upravo čuo/la koji je tvoj prvi dojam?
  • U nabrajanju Isusovih predaka Jojakin je posljednje ime koje je evanđelist Matej spomenuo prije nego što je židovska elita izvedena u babilonsko progonstvo. (Matejevo evanđelje koristi drugu verziju njegova imena, Jehonija.) S obzirom na ovo što si upravo čuo/la koji je tvoj dojam o ovome nesretnome kralju?
  • Povjesničari bi pripisali propast Jeruzalema koje je ovdje opisano, širenju babilonskog carstva na područje svoga slabijega susjeda. Za pisca ovog biblijskog teksta objašnjenje je, međutim, jednostavno: Jojakin je "činio što je zlo u očima Gospodnjim", stoga su on i njegov narod kažnjeni. Čak i da ne znaš pozadinu, koje od ova dva objašnjenja se tebi čini smislenijim?
 • Razgovor s Gospodinom

  Usredotoči se na to što bi ideja progonstva značila u tvojem životu
  • Tema progonstva je važna za židovski narod od toga dana pa sve do danas. Biti bez vlastite domovine, biti prisiljen živjeti među strancima različitoga jezika i drugačijih običaja. Sam je Isus to iskusio kada je, ubrzo nakon rođenja, sa svojom obitelji morao pobjeći u Egipat. Možeš li zamisliti kako je to? Možda možeš crpiti spoznaje iz svog vlastitog iskustva ili, pak, od današnjih izbjeglica koji se mogu vidjeti redovito u vijestima.
  • Razmisli, također, o položaju onih koji su ostavljeni. Oni su, tako nam kaže Pismo, "najsiromašniji narod zemlje". Svi vođe, svi obrazovani slojevi, čak i vojska koja ih je trebala braniti, odvedeni su. Ovi su ostavljeni kao robovi silama koje nadiru. Ponovno, možeš li se povezati s ovim iskustvom - temeljeći svoj doživljaj iz priča koje si vidio/la o trgovanju ljudima u našemu vremenu?
  • Kako se ova molitva približava kraju možda želiš popričati s Bogom, na nekoliko trenutaka, o današnjim prognanicima i robovima, izbjeglicama i tražiteljima azila. Ili se možda želiš usredotočiti na to što bi ideja progonstva značila u tvojem životu. U svakome slučaju znaj da ćeš susresti Boga koji se u svojoj snazi približava svima u potrebi.
Početna