• Poziv

  Neka sva tvoja pozornost bude usmjerena na stvar koju držiš
  • Molitva svakoga susreta ove obnove poziva nas na drugačiji rast u smislu da budemo mirniji, pozorniji u pripremi slušanja Božje Riječi. Danas bi mogao/la započeti molitvu uzimajući neku stvar, predmet koji možeš držati u rukama. To može biti šalica ili komad voća, pero ili kamenčić. Ako ti ništa drugo nije pri ruci možeš usmjeriti svoju pozornost na komad odjeće koji imaš na sebi. Izaberi nešto i sjedi par trenutaka u tišini s mislima usredotočenim na tu stvar.
  • Sada dotiči, osjeti tu stvar svojim rukama. Pozorno je pogledaj. Obrati pozornost na nju: kakav je osjećaj držati tu stvar, koliko je teška, je li hrapava ili glatka, tvrda ili mekana. Neka sva tvoja pozornost, nekoliko trenutaka, bude usmjerena na stvar koju držiš.
 • Vježba smirivanja

  Stvar koju si izabrao/la u konačnici je dio svega što je Bog stvorio
  • Sada je ponovno pogledaj. Što je povezano s ovom stvari što nisi primijetio/la prvi puta? Što je to što tu stvar čini posebnom, jedinstvenom? Čak i kada se radi o nekoj masovnoj proizvodnji uvijek se nađe nešto po čemu se stvar razlikuje od ostalih proizvoda iste vrste.
  • Odvoji još malo vremena kako bi doživio/la vrijednost stvari koju si izabrao/la, nečega što je u konačnici dio svega što je Bog stvorio. Tada u ovome tihome trenutku koji si postigao/la poslušaj dio govora kojega je kralj David uputio svome narodu potkraj svojega života.
 • Riječ

  1 Ljetopis 28,2.4-8

  Ustavši na noge, kralj David reče: "Čujte me, moja braćo i moj narode! Ja sam bio namislio u svom srcu da sagradim dom gdje bi počivao Kovčeg saveza Jahvina i da bude podnožje nogama našega Boga te sam pripravio što treba za gradnju. Gospod, Izraelov Bog, izabrao je mene od sveg moga roda da budem kralj nad Izraelom zauvijek; jer je Judu izabrao za kneza, a iz Judina doma dom moga oca; između sinova moga oca bilo mu je drago da mene postavi kraljem nad svim Izraelom. Tako je između mojih sinova, jer mi je mnogo sinova dao Gospod, izabrao moga sina Salomona da sjedi na prijestolju Gospodnjeg kraljevstva nad Izraelom. I rekao mi je: ‘Tvoj sin Salomon sagradit će meni Dom i moja predvorja; jer sam njega izabrao sebi za sina i ja ću mu biti otac. Utvrdit ću njegovo kraljevstvo zauvijek ako bude postojano vršio moje zapovijedi i moje zakone kao danas.’ Sada, dakle, pred očima sveg Izraela, Gospodnjeg zbora, i pred svojim Bogom, koji nas sluša, velim: držite i tražite sve zapovijedi Gospoda, svoga Boga, da biste zadržali u posjedu ovu dobru zemlju i ostavili je u baštinu svojim sinovima nakon sebe dovijeka."

 • Promisli

  Pokušaj prepoznati Boga na djelu u nekom od teških trenutaka u svome životu
  • Od svih Isusovih predaka, dva najslavnija su nesumljivo David i Salomon koji se pamte kao najveći izraelski kraljevi. David je bio vođa vojske koja je porazila izraelske neprijatelje i koji je osnovao Jeruzalem kao glavni grad. Salomon je izgradio Hram u središtu toga grada. I, kao što David podsjeća narod, obojica su bili izabrani od Boga da ostvare te pothvate. Kako reagiraš na ideju da si ti, također, posebno izabran/a od Boga kako bi mu pomogao/la u ostvarivanju njegovih planova za naš svijet?
  • David nije imao lagodan život. Njegov prethodnik na kraljevskom prijestolju, Šaul, vidio je u njemu suparnika te ga je pokušao ubiti. Kasnije se nekoliko njegovih sinova pobunilo protiv njega u građanskome ratu. No pred kraj svoga života David je mogao prepoznati kako je Bog djelovao kroz sva ta iskustva - kroz ona koju su se činila dobrima i kroz ona koja su se činila lošima. Pokušaj kroz koji trenutak i ti prepoznati Boga na djelu u nekom od teških trenutaka u svome životu. Ili zamoli Boga da ti pomogne da ga tamo možeš vidjeti.
  • Salomon se osobito pamti po svojoj mudrosti. On je sam cijenio mudrost, kao dar od Boga, više od bogatstva ili dugoga života. Koje ti slike padaju na um kada razmišljaš o mudroj osobi? Možeš li uopće prepoznati mudrost kao dar koji posjeduješ, ili koji bi želio/la posjedovati?
 • Razgovor s Gospodinom

  Što ti životi Isusovih predaka govore o tome kako Bog djeluje u tvome životu?
  • Nekoliko puta u evanđeljima Isus je opisan kao potomak kralja Davida. Rođen je u Betlehemu budući da su se Josip i Marija trebali vratiti u Davidov kralj na popis stanovništva. Bartimej, slijepi prosjak, proziva Isusa kao "sina Davidova". No on je rođen u štali i pogubljen kao izdajnik države. U odlomku koji smo čuli Davidu se obećaje da će on i njegovi nasljednici biti kraljevi nad Izraelom zauvijek. Matejevo evanđelje vjeruje kako je Isus ostvarenje ovoga obećanja. Kako ti reagiraš na ideju o Kralju Isusu?
  • Kako se približavamo kraju ovoga vremena molitve razgovaraj s Isusom, kojega Matejevo evanđelje naziva "sinom Davidovim", o ovim njegovim pretcima i o tome što ti njihovi životi govore o tome kako Bog djeluje u tvome životu i u svijetu oko tebe.
Početna