• Poziv

  Primijeti kako udišeš i kako izdišeš

  Započni današnju molitvu odvajajući par trenutaka kako bi ušao/la dublje u tišinu usmjeravajući pozornost na svoje disanje. Važno je da ne mijenjaš ritam i dubinu disanja. Sve što trebaš učiniti je primijetiti ga. Primijeti kako udišeš i kako izdišeš. Postani svjestan/na zraka koji ulazi u tvoja pluća. A onda si posvijesti, također, kako se zrak vraća u atmosferu prilikom izdisaja. Jednostavno i smireno usmjeri svoju pozornost na slijedećih desetak uzdisaja/izdisaja.

 • Vježba smirivanja

  Nek tvoja pozornost ostane s Duhom u središtu tvoga bića
  • Ovoga puta prilikom udisaja usmjeri svoju pozornost na putovanje daha u tvoja pluća. U hebrejskom jeziku riječ za "dah" i "duh", kao u Svetom Duhu, su iste. Zamisli kako udišeš Božji dah, Božji Duh. Dopusti da tvoje središte bude preplavljeno toplinom i svjetlošću Duha.
  • Sada nastavi disanje, tiho u pozadini, a nek tvoja pozornost ostane s Duhom u središtu tvoga bića - neka tamo, u tome mjestu mirne tišine, počiva.
  • I u tome mjestu mirne tišine usmjeri pozornost na Riječ Gospodnju kako ti biva objavljena u ovome odlomku iz Knjige o Ruti.
 • Riječ

  Ruta 2,8-13
  Onda Boaz reče Ruti: "Čuj me, kćeri moja, ne idi pabirčiti u drugoga nego se drži mojih njiva i mojih poslenika. Pazi na kojoj njivi oni žanju, pa idi za njima. A naredio sam momcima da te nitko ne dira. Kad ožedniš, idi k posudama i pij što moje sluge zahitaju." Ona tada pade ničice, pokloni se do zemlje i reče: "Čime sam stekla toliku milost u očima tvojim da mi posvećuješ pažnju kad sam tuđinka?" Boaz joj odgovori: "Čuo sam što si sve učinila za svoju svekrvu poslije smrti svoga muža; kako si ostavila oca svoga, majku svoju i zavičaj svoj te došla u narod kojega do jučer ili prekjučer nisi poznavala. Neka ti Jahve plati sve što si učinila i neka ti udijeli pravu nagradu Jahve, Bog Izraelov, kad si došla da se pod krila njegova skloniš!" Ona preuze: "Kad bih mogla uvijek nalaziti milost u tvojim očima, gospodaru, jer si me utješio i milostivo progovorio sluškinji svojoj, ako i nisam kao jedna od tvojih sluškinja."

 • Promisli

  Prisjeti se prilike kada si primio/la čin neočekivane dobrote
  • Prema listi Isusovih predaka koje Matej nabraja na početku svoga evanđelja Boaz i Ruta su pradjed i prabaka kralja Davida. Ruta je druga žena koju Matej spominje. Začuđujuća je činjenica da je ona strankinja, nije dio Izabranoga naroda. Ona dolazi iz Moaba, zemlje koja se nalazi na suprotnoj strani Mrtvoga mora od Izraela. Prepoznaješ li u sebi, ili među ljudima koje poznaješ, određenu sumljičavost i/ili nepovjerenje prema strancima? Možeš li zamisliti kako su gledali na Rutu pripadnici židovskoga naroda među kojima je živjela?
  • Dok dublje ulazimo u ovu priču vidimo da je Ruta siromašna udovica koja vodi brigu o svojoj starijoj svekrvi. Nastoji zaraditi za život skupljajući ječam na poljima otmjenog židovskog bogataša, Boaza. Na početku Ruta ne shvaća da mu je upala u oko i da je on od svojih ljudi tražio da je štite. Možeš li se ti prisjetiti neke prilike kada si primio/la čin neočekivane dobrote? Može li ti to iskustvo pomoći da shvatiš kako se Ruta osjećala u ovome odlomku?
 • Razgovor s Gospodinom

  Gdje si ti najviše svjestan/na Božjega djelovanja kroz svakodnevne događaje svoga života?
  • Boaz je čuo kako je Ruta napustila svoju domovinu i, nakon što je postala udovica, kako je vodila brigu o svojoj svekrvi Naomi. Moli da je Bog nagradi i zaštiti. Istovremeno nudi svoju podršku i, konačno, svoju ljubav. Njihovo dijete, Obed, je sljedeći u liniji predaka koja vodi do Krista. Kako bi ostvario svoje planove, Bog se pokazuje kao onaj koji djeluje kroz svakodnevnu dobrotu i obostranu privlačnost ovo dvoje ljudi. Gdje si ti najviše svjestan/na Božjega djelovanja kroz svakodnevne događaje i odnose u svome životu?
  • Dok završavaš ovo vrijeme molitve popričaj s Bogom, kroz trenutak ili dva, o ljudima koji su ti neočekivano pomogli približiti se Bogu. Možda bi tijekom ovoga tjedna mogao/la obratiti pozornost na Boga koji djeluje po ljudima oko tebe, a od kojih to najmanje očekuješ.
Početna