User Settings

 • Pozadina
 • Brzina nestajanja teksta
 • Glazba
 • Veličina teksta
Izaberi pozadinsku temu.
Izaberi brzinu promjene teksta svakodnevne molitve.
Izaberi glazbu koja će ti svirati za vrijeme svakodnevne molitve.
Izaberi veličinu teksta svoje svakodnevne molitve.

Mt 8,5-17

Riječ Gospodnja

Kad uđe Isus u Kafarnaum, pristupi mu satnik pa ga zamoli: "Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet, u strašnim mukama." Kaže mu: "Ja ću doći izliječiti ga." Odgovori satnik: "Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. Ta i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: 'Idi!' - i ode, drugomu: 'Dođi!' - i dođe, a sluzi svomu: 'Učini to' - i učini."

Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: "Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere. A kažem vam: Mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom, a sinovi će kraljevstva biti izbačeni van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi." I reče Isus satniku: "Idi, neka ti bude kako si vjerovao!" I ozdravi sluga u taj čas.

Ušavši u kuću Petrovu, Isus ugleda njegovu punicu koja ležaše u ognjici. Dotače joj se ruke i pusti je ognjica. Ona ustade i posluživaše mu. A uvečer mu doniješe mnoge opsjednute. On izagna duhove riječju i sve bolesnike ozdravi - da se ispuni što je rečeno po Izaiji proroku: "On slabosti naše uze i boli ponese."

Mt 8,5-17
 • Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:

  Active
  Default
  • Riječi ovog poganskog stotnika ušle su u misnu liturgiju. Ako pažljivo pogledam postoji dobrota u svakome. Postoji li netko u mom životu kod koga imam poteškoća vidjeti tu dobrotu? Pomoli se danas za tu osobu.
  • Ući ću s Isusom u Petrovu kuću. Zamislit ću čitav prizor. Isuse, daj mi nadu u ono što Bog može učiniti za mene.
 • Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:

  Inactive
  Default
  • Evanđelja nam govore da je Isus proveo dosta vremena liječeći bolesne. Bio je daleko više od uspješnog i traženog liječnika jer se njegovo liječenje događalo po milosrđu i solidarnosti: "naše bolesti i slabosti uzeo je na se". To se najbolje vidi na Kalvariji, no Isus je tako živio tijekom čitavog života.
  • Isus izgovara vrlo iznenađujuće riječi kada govori rimskome satniku: "Tolike vjere ne nađoh u Izraelu". Hvali vjeru ovoga poganina. Prisjećam se da je Isus rekao da je dovoljno da imam vjeru poput gorušičina zrna - zahvaljujem mu na tom velikom daru svoje vjere!
 • Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:

  Inactive
  Default
  • Isusov ugled kao liječnika seže dalje od židovske zajednice. Ovdje stotnik, časnik rimske vojske, dolazi s upitom za ozdravljenje svoga sluge. Kao vojnik poznat mu je odnos vlasti. Priznaje da Isus ima vlast nad zlom i bolešću. Isus je zadivljen da on koji nije Židov ima tako jaku vjeru i stavlja ga kao primjer drugima, Židovima.
  • Ovdje je vjera kombinacija povjerenja i priznanja Isusove moći. Primijeti kako su se ozdravljenja umnožila te večeri nakon što je Isus ozdravio Petrovu punicu.
  • Donesi pred Isusa sve svoje slabosti, tjelesne i psihološke, s vjerom da ih on može ozdraviti.
 • Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:

  Inactive
  Default
  • Blagost i poštovanje bili su vidljivi u Isusovu odnosu prema drugima. U njegovu poslanju propovijedanja Radosne vijesti i liječenja preuzeo je inicijativu i odgovorio na zahtjeve. Bio je u dodiru s ljudima, dodirujući ih nježno kao dio liječenja. Ponavljajući prorokove riječi, on je bio sluga koji je na se preuzeo bolesti, služeći vlastitom narodu i poganima. Izlječenje je vodilo ljude u nove odnose i odgovore, kao što je služenje ili nasljedovanje (Mk 10,52).
  • Vjera je omogućila mjesto susreta. Satnik je iz vlastitoga života priznao moć izgovorene riječi. Njegov je hrabri zahtjev nadahnut uvjerenjem da Isus može izliječiti na takav način i da ima vlast to i učiniti. Njegove riječi ponavljamo u sv. misi: "Gospodine, nisam dostojan da uniđeš pod krov moj, nego samo reci riječi i ozdravit će duša moja." Satnikova vjera susreće Isusovu moć liječenja i sve se mijenja.
 • Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:

  Inactive
  Default
  • I ovdje vidimo još jedan Isusov antidruštveni postupak. Nudi se da posjeti kuću pogana, čin koji bi ga ostavio nečistim u očima učenika i ljudi koji su ga slijedili. Isusov život i molitva pokazali su mu da su uske definicije rase, spola i svetosti bile lažne. Isus ukazuje i na ovo krivo shvaćanje. Premda poganin, i on je bio čovjek u potrebi, jednako važan Isusu. Možda se i mi pred Gospodinom osjećamo kao autsajderi, nemoćni i odbačeni, ali ti trenutci mogu postati trenutci molitve u kojima dolazimo pred Gospodina onakvi kakvi jesmo.
  • Vjera ima svojih učinaka. Stotnikova je molba uslišana jer je imao čvrstu vjeru. Naše molitve mogu biti uslišane na različite načine jer svaki put kada molimo u vjeri da se Bog brine za nas i poznaje nas daje nam ono što je najbolje za nas. Možemo moliti za nešto, a dobiti nešto drugo - bolje. Nijedan trenutak vjere u molitvi nije izgubljen; on donosi dobro u vlastiti život i u živote drugih.
  • Ovaj stotnik djeluje svetački. Prepoznaje Isusovu vlast i moć da liječi bolesne s udaljenosti. Iako je časnik okupacijske vojske poštuje židovsko odbijanje da uđu u kuću jednoga poganina. No, više od svega čudi da je rob bio jednostavno dio imovine bez ikakvih zakonskih prava, a upravo toga roba rimski časnik voli i moli da mu se pomogne. To je Isusu bilo dovoljno.Što mi taj tekst odnosno događaj govori?
  • Gospodine, ovaj mi je centurion osvojio srce. Mirnoća svijesti da ima vlast i izvanredan osjećaj brige za slugu doveli su ga do toga da je zaboravio da je časnik okupacijske sile, te moli za uslugu, štoviše, poštuje moguće odbijanje Židova da uđe u pogansku kuću i podvrgava se većoj vlasti koju osjeća u Isusu.
  • Ima li netko u mome životu za koga bih bio spreman učiniti takvo što? I ja sam jedan od onih koji je pozvan da te slijedi i kome ti iskazuješ dobrodošlicu. Dopusti da budem vrijedan toga poziva.

stranicu uređuju isusovci i suradnici laici s ciljem promocije ignacijevske duhovnosti